Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δοκίμιο: “Λόγος για την ποίηση τέταρτος”

Είναι η ποίηση λευτέρωμα της ύπαρξης από την ανάγκη.

Μετάβαση στην βίωση μιας οντολογικής πραγματικότητας. Το άθλημα της υπέρβασης της αισθητής θέασης. (Ποιος είπε ότι η ποίηση είναι ακατόρθωτη;)

Καταβύθιση είναι στο μέσα πλούτος, μέτρημα με την λαχτάρα της Αγάπης και βαθμιαία μεταμόρφωση από το νερό στο κρασί κι από τον Έρωτα στην Αγάπη.

«Είναι το τέλος ως η αρχή, νεάζον κάλλος, ώριμη ομορφιά». (Α.Λίτος) Nηπιάζουμε σε όλες τις ηλικίες της ομορφιάς κι όσο δροσίζει ο έρωτας την πράξη τόσο η χαρά σκορπιέται σαν φωταψία της αγιοσύνης.

Η χαρά χαρίεσσα, που δεν μπορεί κανείς να μας την κλέψει, ντυμένη όπως λάμπει μέσα στο θαύμα της ζωής.

Κι αυτό το λάμπος, μαχαίρι δίστομο για την θλίψη προς ακρωτηριασμό της.

«Η ομορφιά είναι λεύτερη \κι απλή… θέλω να ψάλλω ένα τραγούδι\τρελό από ζωή\ κι ελευτερία» (Γ. Θεοτοκάς) Η ομορφιά μεταλαβαίνει την τρέλα της ζωής και πιότερο ομορφαίνει. Με το άλμα στην περισσότερη ομορφιά, πετυχαίνει το νεάζον κάλλος και ταυτίζονται. Τότε γεμίζει η πλάση με μια στιγμιαία λάμψη και ο χορτασμός είναι πλήρης.

Το κάλλος στη ζωή είναι το όνειρο που έρχεται από άλλο κόσμο. «Άπλωσες τα όνειρά σου \κυματιστά κι ωραία\ στις απέραντες εκτάσεις\ του φωτεινού μέλλοντός σου»(Α.Λίτος). «Όνειρα και όνειρα ήρθανε\στα γενέλθια των γιασεμιών… Κέρδισες την εμπιστοσύνη της ζωής που δεν σε δάμασε και συνεχίζεις το όνειρο…. Όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν… Με τον καιρό, με τον καιρό/έγινε αλήθεια το όνειρο…. Με τι σίδερο\με τι πέτρες, τι αίμα τι φωτιά\χτίζουμε, ονειρεύομαστε και τραγουδούμε….» (Οδυσσέας Ελύτης).

Η ποίηση ανεβαίνει προς τον ήλιο, από τα μύχια βάθη, ανάγλυφο μιας άλλης πραγματικότητας, αρχιτεκτονημένο μεταμορφωτικά και απολυτρωτικά για τον ποιητή.

Λάμπει και σκορπά τα μηνύματά της προς τέρψη και αναπέταση κάθε ψυχής που σκύβει με λαχτάρα μπρος το άγνωστο αλλά ελκυστικό. Γι αυτό φωνάζει ο ποιητής: «Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ. Μα ωστόσο λάμπει» (Ο. Ελύτης).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *